Uprzejmie informujemy, że 7 listopada 2023 r. Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Puławach przystąpił do programu pilotażowego „Dobry posiłek w szpitalu” wprowadzonego przez Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 25 września 2023 r. dotyczącego edukacji żywieniowej oraz poprawy jakości żywienia w szpitalach.
Celem programu pilotażowego jest zwiększenie dostępności porad żywieniowych oraz wdrożenie optymalnego modelu żywienia świadczeniobiorców w szpitalach.
Jako załączniki do strony są do pobrania jadłospisy na każdy dzień ze wszystkimi szpitalnymi dietami.
W galerii znajdziecie Państwo zdjęcia posiłków, jakie spożywają nasi pacjenci.
Oznaczenia wskaźników odżywczych
E– wielkość energetyczna wg. Rozp. 1169/2011/(kcal),
B– białko ogółem wg rozp. 1169/2011,
T– tłuszcz,
W– węglowodany ogółem,
Sól– sól,
K– potas,
Kw. Tł. Nasy.– kwasy tłuszczowe nasycone ogółem,
Bł. – błonnik pokarmowy,
Ener z B – % energii z białka,
Ener. z T – % energii z tłuszczów,
Ener. z W– % energii z węglowodanów,
Ener. z Bł.– % energii z błonnika,
W tym cukry – w tym cukry WW- WW
Oznaczenia alergenów
GLU PSZ – zboża zawierające gluten pszenny
SKO – skorupiaki i pochodne
JAJ – jaja i pochodne
RYB– ryby i pochodne
OZI– orzeszki ziemnie i pochodne
SOJ– soja i pochodne
MLE– mleko i pochodne wraz z laktozą
ORZ– orzechy: włoskie, laskowe, pekan, nerkowce, pistacje, migdały
SEL– seler i pochodne
GOR– gorczyca i produkty pochodne
SEZ– nasiona sezamu i pochodne
S02– dwutlenek siarki/ siarczyny
ŁUB– łubin i produkty pochodne
MCK– mięczaki i produkty pochodne
MLE b/LAK– mleko i pochodne bez laktozy
GLU ŻYT– zboża zawierające gluten żytni
GLU OW– zboża zawierające gluten owsiany
GLU JĘCZ– zboża zawierające gluten jęczmienny